Tudomány

Autistává tehet egy kémiai anyag?

Egy 2009-es tanulmány meglepte a világot: a vinilpadlós laktérben élő svéd gyerekek nagyobb valószínűséggel lehetnek autisták.

A svéd felfedezésben Bernard Weiss a Rochesteri Egyetem környezeti orvostani professzora is közreműködött, szerinte az összefüggés érdekes és egyben zavarba ejtő – olvasható Csibrányi Zoltán cikkében a National Geographic Magyarország online oldalán.

Az autizmus kockázatát a linóleumok lágyítására és rugalmassá tételére használt ftalát növeli. A ftalátok a ftálsav és észtereinek gyűjtőneve, főleg PVC lágyítására használják.

Számos kutatást folytattak már az autizmus genetika hátterének felderítésére, de a Stanford Egyetem kutatója Joachim Hallmayer vezette kutatócsapat friss tanulmánya alapján jóval nagyobb mértékben vannak hatással az autizmus kialakulására a környezeti tényezők, mint a genetikai hajlam.

A ftalátok nemcsak Svédországban jelentenek veszélyt, hanem Magyarországon is. A ftalát lágyítókat hazánkban szintén alkalmazzák, a szer hulladék formájában felszíni vizeinkbe kerül. A Dunában élő szervezeteket a ftalátok már kis koncentrációban negatívan érinthetik, a tápláléklánc részeként pedig az emberi szervezetbe is bejutnak.

2011 novemberében egy brüsszeli konferencián szó lesz a ftalátmentes lágyítók fejlesztéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik