Tudomány

Autista egereket teremtettek

24.hu
24.hu

2011. 09. 30. 13:29

Génmanipulációval sikerült autista egereket tervezni egy amerikai laboratóriumban.

Korábban a témában:

Ha hiányzik egy egerekből egy bizonyos gén – melyet Cntnap2-nek neveznek – akkor autisztikus tulajdonságokat mutatnak, állapították meg a Kaliforniai Egyetem munkatársai Los Angelesben Daniel Geschwind vezetésével.

A Cntnap2-gén hiányát embereknél már korábbi vizsgálatok az autizmushoz kapcsolták, mivel e gén felelős a hatékony kommunikációs készségek kialakulásáért és működéséért.

Daniel Geschwind eredetileg szkeptikus volt, hogy a genetikailag módosított egerek az autistákhoz hasonlóan kezdenének viselkedni, mivel az egér genetikailag eléggé eltér az embertől.

Meglepő módon kiderült, hogy a rágcsálókon mégis lehet az emberi autizmussal párhuzamba állítható viselkedésformákat előidézni.

A Cntnap2 hiányos egerek ugyanis kevesebb szociális interakciót mutattak nem génhiányos egértársaiknál. Sőt még olyan ismétlődő mozgásokat is produkáltak, amelyek az emberi autizmusnál is tetten érhetőek, mint például a mániássá fajuló mosakodás szokása.

Az autista egerek egyáltalán nem voltak hiperaktívak, tetteiket szinte csak ismételték, és nem mutattak valódi érdeklődést a több egér iránt. Agyukban boncolásnál is láthatóak voltak az autizmus jegyei. Ugyanis homloklebenyükben szokatlan módon körforgásban kommunikáltak egymással az idegsejtek.

A Cambridge-i Egyetem Autizmus Kutatóközpontjának neurológusa Bhismadev Chakrabarti szerint az új kutatás eredményei nagyon izgalmasak.

Cell folyóiratban megjelenő tanulmány megerősíti a kapcsolatot a Cntnap2 gén hiánya és az autizmus között.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.