Tudomány

Ilyen egy százezer éves műterem

Az emberiség tán legrégebbi "műtermére" bukkantak Dél-Afrikában.

A kutatók a Science című tudományos folyóiratban írtak a “kőkorszaki festékműhelyről”, amelyre egy dél-afrikai barlangban bukkantak.

A szakemberek két okkertartalmú színnyomra találtak tengeri csigák kövületeiben, emellett csontokat, szenet és köveket is felleltek, ezeket vélhetően a színkeveréshez használták. Eddigi feltételezések szerint az emberiség 60 ezer évvel ezelőtt kezdett el okkerből színeket elállítani.

A felfedezések fontos állomását jelentik az összetett emberi megismerés folyamata fejlődésének megismerésében – vélekedtek a johannesburgi Witwatersrand Egyetem Christopher Henshilwood vezette tudósai.

A kutatások azt mutatják, az emberek már százezer éve képesek voltak tudatosan tervezni és megvalósítani, emellett alapvető kémiai ismeretek birtokában is voltak.

Kvarckövekkel szétapróztak vas-oxid tartalmú hematit kristályokat, majd finom poros porrá őrölték – írták a szakemberek, akik színmaradványok alapján következtettek állításaikra.

A festék felhasználásáról azonban csak találgatni tudnak a kutatók. Az okkersárga például jelképes testfestésnél vagy a bőr védelmére szolgáló rétegként kenhették fel, de egyszerűbb műalkotások elkészítéséhez is felhasználhatták.

A tudósok mindenesetre abból indulnak ki, hogy az igénybe vett eszközöket többször is felhasználhatták a színek előállításához, vagyis nem egyszeri – véletlen – folyamat volt a színkeverés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik