Tudomány

Mamuthússal etették az őskori ebeket

Megkövesedett kutyakoponyát találtak Csehországban, melynek a szájából egy mamutcsont lóg ki.

Őseink kutyái úgy tűnik gyakorta fanyalodtak a mamuthúsra, és a képen látható eb éppen rágcsálás közben kövesedett meg – látszólag ezt is hihetnénk a cseh lelet láttán.

A kutatók szerint ez nem egészen így történt. Ugyan az biztos, hogy sokat ettek mamuthúst az őskori kutyák, de az említett kutya szájába az ember rakta a mamutcsontot életében és holtában is, és nem ő szerezte meg.

Mietje Germonpré a Belga Királyi Intézet paleontológusa szerint a szájból kilógó csont vastagságából állapították meg, hogy valószínűleg mamut lehet, de előfordulhat, hogy orrszarvú vagy egy sztyeppei bölény csontjáról van szó.

A koponya egyértelműen a háziasítás kezdeteit mutatja. Az őskori kutya mindenben lekörözte unokáit. Összesen huszonhat kilót nyomott, vállmagassága hatvan centis lehetett, arccsontjainak állása alapján egy szibériai huskyra hasonlított, de valójában sokkal nehezebbre és nagyobbra nőtt, mint egy mai husky.

Ezek a hatalmas ebek minden bizonnyal a Předmostí-emberek igavonóiként lettek befogva. Mivel jó szolgálatot tettek az embereknek, így gazdáik hússal jutalmazták őket. Minden valószínűség szerint mamuthússal is. Sőt úgy tűnik, a hőn szeretett háziállatokat holtukban is megetették.

A kutatók továbbá bizonyítékot találtak arra, hogy az ebek agyát eltávolították haláluk után. Az agy eltávolításának rituális okai lehettek. Így bírhatták távozásra a halott testből a „kutyák szellemét”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik