Tudomány

Csontokat forrasztanak ultrahanggal

Skóciában már alkalmazzák azt a technikát, amellyel elvileg új emberi fogakat is növeszthetnek.

A skóciai Glasgowban már kifejezetten gyógyításra használják az eddig csak diagnosztikai célokra használt ultrahang “erejét”.

Dr. Angus MacLean a Glasgow-i Királyi Kórház ortopédsebésze azért alkalmazza az ultrahangot csontok gyógyítására, mert a magas frekvenciájú hanghullámok bizonyítottan regenerációra serkentik, ösztönzik a csontok csontépítésben részt vevő sejtjeit, az úgynevezett oszteoblasztokat.

A sejtek gyors megújulása miatt a sérült, törött csontok hamarabb forrnak össze, gyógyulnak be. A csont sűrűsége megnő.

Az ultrahang csontjavító hatásait először kanadai majd német kutatók igazolták száz páciens bevonásával végzett klinikai próbán.

A csonttörések gyógyulásának időtartama ultrahanggal bizonyítottan átlagban negyven százalékkal csökken, mintha nem használnának ultrahangot.

Egy úgynevezet csontgyógyító ultrahangos kezelés a – LIPUS (alacsony intenzítású pulzáló ultrahang) készülékkel – húsz percig tart, és teljesen fájdalommentes.

Kanadai kutatások szerint a fogászatban, új fogak növesztésben is hasznát vehetik. Az ultrahanggal közvetve már egy amputációra ítélt súlyosan sérült lábat is sikerült megmenteni.

A LIPUS-terápia várhatóan még 2012 előtt további országok egészségügyi intézeteiben jelenthet meg.

MI AZ AZ ULTRAHANG?

A 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat ultrahangnak nevezzük. Emberek számára nem hallható, de az állatok közül sokan hallják, közismert, hogy a kutyák reagálnak rá.

A denevérek és a delfinek maguk is állítanak elő ultrahangot a tájékozódásuk során.

Az ultrahang igen használhatónak bizonyult az orvosi, a műszaki gyakorlatban, a kémiában.

Szilárd testekben megbúvó üregek feltárására hatékony, távolságokat mérhetünk vele a tenger alatt, “kép készülhet” általa a méhben elhelyezkedő magzatról, a vesében vagy az epében keletkezett kőről. Kis energiaigénye miatt az emberi szervezetet nem károsítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik