Tudomány

Mamutbébit találtak nyelvrokonainknál

Szenzációs mamutbébire bukkantak a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. A kis mamutot miharabb el szeretnék szállítani.

Az épnek látszó tetemet Pjotr Jadne, egy állami gazdaság brigádvezetője találta a tundrában, a felszínen, Misz Kamennij településtől nem messze.

A rendkívül ritka lelet megmentésére a szalehardi Semanovszkij múzeum munkatársai sürgős expedíciót indítottak.

A múzeum igazgatója, Natalja Fjodorova szerint a lelet újabb világszenzáció lehet, amennyiben beigazolódnak az épségéről szóló hírek.

Amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik, a kis mamutot még pénteken helikopterrel a körzet székhelyére, a Moszkvától mintegy 2500 kilométerre északkeletre lévő Szalehardba viszik, ahol külön e célra előkészített hűtőkamrában helyezik el.

A legismertebb mamutbébileletet is ezen a vidéken találták: a Ljubának elnevezett kis mamutra 2007-ben leltek. A paleontológusok azóta bizonyították, hogy Ljuba mintegy 37 500 évvel ezelőtt pusztult el, mintegy 4-5 hónapos korában. Ljubát az orosz Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetében konzerválták, majd a világ számos pontján kiállításokon mutatták be, később azonban visszatért Szalehardba, és jelenleg is az ottani múzeumban látható.

Néhány hónapja az orosz sajtó további hasonló leletről számolt be, s arról, hogy a becsületes megtaláló követeléseket támasztott a lelet helyének elárulása fejében.

A ma ismert legrégibb mamutleletek mintegy négymillió évesek, ezeket Etiópiában találták. A legutolsó példányok a tudomány mai állása szerint mintegy négyezer évvel ezelőtt vesztek ki.

Ajánlott videó