Tudomány

“Bizarr” antianyagot akarnak csapdázni

A "bizarr" antianyag csapdába ejtését célozza a CERN új berendezése, az ELENA, amely öt év múlva, 2016-ban kezd működni.

Az antianyag a “normális” anyag “kísérteties” párja. A feltételezések szerint minden “rendes” szubatomi részecskének van egy azonos tömegű, de ellentétes töltésű “hasonmása”.

Amikor az ilyen ellentétes töltésű részecskék találkoznak, megsemmisítik egymást, tiszta energiává alakulva át.

Az antianyag előállításával űrhajózási üzemanyagokat oldhatnának meg, mivel 1 gramm antianyag energiamennyisége egyenlő 1000 űrsikló külső tartályainak potenciális energiájával.

Az elméleti fizikusok szerint az ősrobbanás után egyforma mennyiségben képződött az anyag és az antianyag. Az antianyag azóta eltűnt: a világegyetem kizárólag anyagból áll.

A genfi székhelyű CERN, amely a világ legnagyobb részecskegyorsítójának, a nagy hadronütköztetőnek ad otthont, s ahol az OPERA-kísérlet keretében a fény sebességénél gyorsabban száguldó részecskéket azonosítottak a közelmúltban, új projektet indít.

A tervek szerint egy antiproton-tárológyűrűt – ELENA: Extreme Low ENergy Antiprotons – építenek. A munkálatok 2013-ban kezdődnek, az első antiprotonokat pedig 2016-ban tervezik csapdába ejteni. Az együttműködésben kanadai, dán, francia, német, japán, svéd, brit és amerikai kutatók vesznek részt.

Míg a többi részecskefizikai kísérletek a részecskék felgyorsítását célozzák, az ELENA gyűrűje a protonok lelassítását szolgálja. Minél lassabban mozognak az antirészecskék, annál több ideje van a tudósoknak, hogy csapdába ejtsék őket, mielőtt azok a “rendes” részecskékkel találkoznának és megsemmisülnének.

Az ELENA tárológyűrűje minimum megtízszerezi a csapdába ejtett antiprotonok számát a CERN jelenlegi részecskelassítójához képest.

“Az ELENA az antiprotonokat a valaha volt legalacsonyabb energián állítja elő” – jelentette be Stéphan Maury, az ELENA projekt vezetője.

Idén nyáron egyébként már megdőlt az antianyag tárolás rekordja szintén Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, azaz CERN fizikusainak jóvoltából. Több mint egy negyed órán át sikerült életben tartaniuk antihidrogén-atomokat.

Amerikai kutatók pedig új módszert dolgoztak ki az antianyag létrehozására.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.