Tudomány

Antianyag-gyűrű veszi körül a Földet

Ezzel szállhatnak a jövő űrhajói. A vékony antiprotonokból álló sávot a Pamela műhold fedezte fel.

Valóra válhat a jövőben az antianyaggal működő űrhajók álma, állítják amerikai tudósok, miután bejelentették, hogy a 2006-ban indított antianyag mérő Pamela műhold antianyag burkot mutatott ki bolygónk körül.

Az antianyag az úgynevezett Van Allen sugárzási öv külsejét és belsejét borítja. Az öv elektromosan töltött részecskéket tartalmaz, melyeket a napszél hoz létre és az első amerikai műholdak mérték be először.

A belső öv a Föld felett 2000 km-től 5000 km-ig terjed és 10-50 MeV – megaelektronvolt – energiájú protonokból és antiprotonokból áll, melyet a kozmikus sugárzás hoz létre.

A Pamela ezerszer több antianyagot vett a Föld mágneses mezejének Dél-Atlanti anomália nevű területén – ahol a mágneses védőpajzs gyengébb az átlagosnál -, mint ahogy az előzőleg várható volt a normál részecskebomlás által.

Az antianyagban az atomot a proton, neutron és elektron helyett azok antirészecskéi, az antiproton, antineutron és pozitron építik fel. Az első antianyagot a svájci CERN-ben sikerült előállítani, de kutatók folyamatosan dolgoznak elkészítésén és hosszútávú csapdázásán.

Az antianyag a jövő űrhajóinak kitűnő üzemanyaga lehet, mivel 1 gramm antianyag energiamennyisége egyenlő 1000 űrsikló külső tartályainak potenciális energiájával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik