Tudomány

Kevés az esély az Armageddonra a közeljövőben

A NASA aszteroidakutató programja megerősítette, hogy kevesebb kisbolygó juthat a Föld közelébe, mint ahogy eddig gondolták.

A NASA NEOWISE programjában a WISE infravörös tartományban térképező űrteleszkóp adatai alapján megállapították: jelenleg 19 500 közepes méretű – Földközeli kisbolygó lehet a Naprendszerben, korábban 35 ezer ilyen égitest létezését feltételezték.

A régi (old) feltételezések és az új (new) mérések összehasonlítása:


Egyelőre más kutatások is szükséges annak megállapítására, hogy a közepes – 110 és 10 ezer méter átmérőjű – objektumok közül, melyek potenciális veszélyt jelenthetnek bolygónkra.

Az 1 km-nél vagy annál nagyobb Földsúroló kisbolygók 93 százalékát azonosították, ez az eredmény megfelel annak a célnak, melyet 1998-ban a kisbolygókutatásban egy kongresszuson előrevetítettek. Egy nagyobb aszteroida körülbelül akkora, mint egy kisebb hegy.

Bolygónkra nézve katasztrofális következményei lennének, ha egy ilyen szikladarab a Földbe csapódna. Az új adatok az ilyen kisbolygók számát 981-re teszik. Ebből 911-et már megtaláltak, és egyikük sem jelent veszélyt a Földre a következő néhány évszázadban.

Az eredmények az eddigi legpontosabb Földközeli aszteroida-számlálásból származnak, melyet a WISE teleszkóp 2010 és 2011 februárja között rögzített adatai alapján kalkuláltak ki. A kisbolygókat a Földtől eső 195 millió km széles sávban számolták össze.

A NEOWISE program keretében továbbá több mint százezer kisbolygót azonosítottak a kisbolygóövezetben Mars és a Jupiter között, ami izgalmas információ a csillagászok számára.

A legfrissebb aszteroida-kutatásról az Astrophysical Journalban jelenik meg tanulmány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik