Tudomány

Megszületik a modern orvostudomány (1928)

Kondács Fanni

2011. 09. 28. 07:43

London, 1928. szeptember 28. - Sir Alexander Fleming skót bakteriológus véletlenül felfedezi minden antibiotikumok atyját, a penicillint.

Korábban a témában:

Alexander Fleming 1881. augusztus 6-án született a skóciai Lochfieldben. Gyermekként édesapja gazdaságában dolgozott, tanulmányi eredményeivel azonban nagyon hamar kitűnt társai közül, és tizenhat éves korában kétéves ösztöndíjat nyert a skóciai Kilmarnock Akadémiára. Az Akadémia elvégzése után Londonba ment, hogy a Westminsteri Egyetemen szerezzen diplomát, közben pedig egy szállítmányozással foglalkozó vállalatnál dolgozott, hogy eltartsa magát.

Noha az eredményei kiválóak voltak és világ életében érdeklődött a biológia iránt, csak akkor döntött az orvosi pálya mellett, amikor egyik nagybátyja halála után pénzt örökölt – és így végre megnyílt előtte az út, hogy csak a tanulmányaira koncentrálhasson. A St Mary’s Hospital Medical Schoolban szerzett orvosi diplomát 1906-ban, majd asszisztensként csatlakozott az ottani kutatócsoporthoz – ekkor ismerkedett meg Sir Almroth Wrighttal, akinek tevékenysége az immunológia terén óriási hatást gyakorolt rá.

Az első világháború alatt Fleminget sebészként a francia frontra küldték – itt végzett kísérleteivel hívta fel magára először a figyelmet tudományos berkekben. A frontkórházban dolgozva Fleming megfigyelte, hogy a sebek tisztításához használt fertőtlenítőszerek hajlamosak megölni a pácienseket – azaz a gyógyszerek legalább annyira roncsolják a sebekben a jótékony, mint a káros baktériumokat. Noha többen elismerték az elméletet, a háború alatt az orvosok többsége továbbra is ezeket a fertőtlenítőszereket használta – egyszerűen azért, mert nem ismertek jobbat.

Fleming a háborúból visszatérve ismét a fertőző betegségek kutatása felé fordult. Annak ellenére, hogy a doktor tudományos körökben a ’20-as évek közepére már viszonylag elismert szaktekintélynek számított, köztudomású volt róla, hogy az életét egyfajta „rendezett káoszban” éli – a laborjában például szinte sosem rakott rendet.

1928 nyarán Fleming éppen a staphylococcus baktérium tulajdonságait kutatta, az augusztust pedig nyaralással töltötte a családjával. Amikor szeptember elején visszatért káosz-közeli állapotban hagyott laborjába, meglepődve tapasztalta, hogy a kint felejtett baktérium mintákat furcsa színű penészgomba lepte be – a gombatelep körül pedig nem találta nyomát a staphylococcusnak. Fleminget teljesen felvillanyozta a felfedezés, és nekilátott a gombák szaporításának – majd pedig rájött, hogy a penészgombák által termelt anyag nemcsak a staphylococcusra van rossz hatással, hanem számos más baktériumtörzsre is (köztük olyanokra, amik skarlátot, tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, diftériát vagy éppen gonorrheát okoznak).

penicillin1 (penicillin)

Amikor Fleming 1929-ben publikálta felfedezését a brit Journal of Experimental Pathology című szaklapban, nem sokan vették komolyan az időközben penicillinnek elnevezett hatóanyagot. Kis idő múlva még maga Fleming is elbizonytalanodott a baktériumölő csodaszerrel kapcsolatban, hiszen a penicillintermelő penészgombákat kontrollált környezetben nagyon nehéz volt szaporítani, de még ennél is nagyobb kihívásnak bizonyult a hatóanyag tömeges kivonása a gombákból – akkora kihívásnak, hogy Fleming az 1940-es évek után félrerakta a penicillin-kutatást.

A penicillin tömeggyártásának kérdését a megfelelő pénzügyi támogatás, valamint két oxfordi kutató, Howard Walter Florey és Ernst Boris Chain oldotta meg, miután az Egyesült Államok belépett a második világháborúba – a normandiai partraszállás idejére pedig a szövetséges katonák sebeit már penicillinnel, én nem a Fleming által ostorozott fertőtlenítőkkel kezelték. A korai penicillin-éra alatt a gyógyszer a becslések szerint 12-15%-kal több életet mentett meg a harcmezőn, mint a hagyományos szerek – háborús körülmények között pedig ez a 12-15% hatalmas taktikai előnynek bizonyult. A gyógyszert kezdetben olyannyira értékesnek tartották, hogy gyakran begyűjtötték a kezelt betegek vizeletét, hogy újabb adag penicillint vonjanak ki belőle.

penicillin2 (penicillin, )

Ugyan nem Fleming volt az első, aki kimutatta a penicillin gombák baktériumölő képességét, ő volt az, aki a hatóanyag kivonásával a következő szintre léptette a kutatásokat – ezzel pedig elindította a modern antibiotikumok korszakát. Felfedezéséért 1945-ben Nobel-díjjal jutalmazták – megosztva a kitüntetést közte, valamint Howard Florey és Ernst Boris Chain között.

A penicillin, a „huszadik század csodafegyvere” forradalmasította az orvostudományt, mindörökre megváltoztatva azt, ahogy a bakteriális fertőzéseket kezeljük – valamint hatalmas lökést adott a gyógyszeripar fejlődésének.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.