Tudomány

Őshüllőt mosott ki az eső

Az elmúlt öt év legnagyobb őshüllő-fosszíliáját "tárták fel" a heves esőzések a Maryland állambeli dinoszauruszparkban.

Az agyagos talajból “kikandikáló” csontleletet egy amatőr őslénykutató vette észre szeptember 10-én, a fosszíliát Steve Jabo, a Smithsonian Intézet paleontológusa “szabadította” ki szerdán.

Az amerikai-futball-labda méretű fosszília súlya valamivel meghaladja az egy kilogrammot. Jabo szerint még korai bármit mondani, hogy mely dinoszaurusz mely csontjáról van szó, de feltételezése alapján egy nagyméretű növényevő szauropoda combcsontjának a feje került napvilágra.

Nem kizárt, hogy Astrodon johnstoni-csontmaradványt találtak, annak az őshüllőnek a fosszíliáját, amelyet hivatalosan az amerikai szövetségi állam dinoszauruszának “kiáltottak ki”.

Az Astrodon jelentése “csillagfog” a latin astrum “csillag” és az ógörög odon, odontos “fog” szavak összetételéből – a nagy növényevő dinoszauruszok egyik neme, amely a mai Egyesült Államok keleti részén élt a késő kréta korban.

A maradványait megőrző Arundel-formáció korát 112 millió évvel ezelőttre datálták. A felnőtt állatok a becslés szerint 9 méter magasak és 15-18 méter hosszúak voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik