Tudomány

“Epével” raktároznak a növények ínséges időkre

Az új kutatások eredményeinek segítségével hatékonyabb szárazságtűrő növényekeket nemesíthetnek ki.

Az, hogy a gyökerek megváltoztatják közvetlen környezetüket, régóta ismert tény. A szaknyelvben rizoszférának nevezett talajrétegben jóval több mikroorganizmus él, mint a gyökerek tágabb környezetében. Bizonyos ásványi anyagok ugyanakkor ritkábbak, mivel a növény kivonja őket a talajból.

Eddig úgy hitték a kutatók, hogy hasonlóképp történik ez a vízzel is: a növény felveszi a nedvességet, így a gyökerek körül alacsonyabb lesz a víz koncentrációja. A New Phytologist című szaklapban megjelent tanulmány ezt cáfolja meg.

A kutatók három különböző növényfaj, a kukorica, a csillagfürt és a csicseriborsó gyökerei körül vizsgálták meg a talajt.

Kiderült, hogy az pár milliméterrel a gyökérszálak körül mintegy 30 százalékkal több vizet tartalmazott, mint másutt. A növények ezt valószínűleg egy epeszerű folyadék segítségével érik el, amelyet a gyökér választ ki – magyarázta Andrea Carminati, a kutatásban részt vevő németországi Göttingeni Egyetem talajszakértője.

Ennek az anyagnak a szárazanyag-tartalma tízezerszeresének megfelelő vízmennyiséget képes megkötni, a növény így rövidebb száraz időszakokra víztartalékot tud felhalmozni a kutatók szerint. Bár hosszú aszályokra nem elégséges e taktika, rövidebb időre mindenképp. A felfedezés hozzájárulhat akár új szárazságtűrő növények nemesítéséhez is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik