Tudomány

Kiderítették a napraforgó eredetét

Az eddigi elméletekkel ellentétben nem Mexikóból, hanem Észak-Amerika keleti részéből származik a modern, háziasított napraforgó.

A napraforgó – Helianthus annuus -háziasításának történetét genetikai bizonyítékokkal támasztotta alá Benjamin Blackman, az Indiana Egyetem biológus kutatója.

A napraforgó eredetéről akkor kezdtek vitatkozni tudósok, amikor mexikói és észak-amerikai, Kolumbusz megérkezése előtti időkből származó régészeti lelőhelyeken egyaránt találtak bizonyítékokat a növény nemesítésére.

Sokáig azt a nézetet fogadták el tudományosan, hogy Észak-Amerikában és Mexikóban függetlenül háziasították a napraforgót. Alternatívaként felmerült, hogy a spanyol gyarmatosítás által létrehozott kereskedelmi útvonalakon szórhatták szét magjait Észak-Amerikában.

Az Indiana Egyetem biológuscsapata három gént talált, ami a sárga virágú növény háziasításához kötődik, valamint 12 semleges markert azonosított az összes háziasított fajtában.

A DNS-elemzéssel kiderült, az ősi északamerikaiak keleten már akkor termesztették a növényt, amikor a spanyol telepesek még meg sem érkeztek az Újvilágba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik