Tudomány

Az apaságtól csökken az agresszió

Jóval alacsonyabb a frissen apává lett férfiak vérében mért férfi nemi hormon, mint gyermekük születése előtt.

Amerikai tudósok a Fülöp-szigeteken végzett hosszú távú kutatásaik eredményét ismertetve írták le eredményeiket, amelyek szerint minél inkább törődik egy apa gyermekével, annál kevesebb tesztoszteron van szervezetében.

Christopher Kuzawa kollégáival a neves Northwestern Egyetemről több mint hatszáz fiatal férfit vizsgált, következtetéseiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában – a PNAS-ban – közölték.

Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy az apáknál alacsonyabb a tesztoszteron szintje, mint gyermektelen férfitársaiknál. Kuzawa szerint ugyanakkor nem volt világos, hogy az apaság csökkenti a hormon mennyiségét, vagy alacsonyabb tesztoszteronszintű férfiaknak inkább lesz gyerekük, mint a többieknek.

A Fülöp-szigeteken végzett kutatás azonban rávilágított: minél magasabb volt a férfiak tesztoszteronszintje a vizsgálat kezdetén, annál nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy apa lesz belőlük. A szakemberek szerint a tesztoszteron tehát valóban szerepet játszik a párkeresésben.

A férfiakat 2005 és 2009 között vizsgálták, a kutatás elején átlagos életkoruk 21,5 év volt. Tesztoszteronszintjüket reggel és este mérték. Az évek alatt a kutatás résztvevőinek harmada lépett tartós kapcsolatba és vált apává.

ENERGIÁT ÖNBIZALMAT ÉS AGRESSZIÓT AD

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. A férfi szervezet a tesztoszteront a herékben állítja elő, míg a nők szervezete a petefészekben és a mellékvesékben termel minimális mennyiségű tesztoszteront.

A tesztoszteron hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is. Szerepet játszik a szervezet energia-háztartásában, az önbizalom és a koncentrálás képességének a kialakulásában. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik