Élet-Stílus

Hormonok irányítják a tavaszi zsongást

Nem véletlen, hogy könnyebbnek, boldogabbnak érezzük magunkat tavasszal. Ez szorosan összefügg a fény jótékony hatásával, ami növeli testünkben a boldogsághormon mennyiségét.

A brémai Jacobs Egyetemen végzett pszichológiai kutatásokat Alexander Lerchl hormonbiológus, aki állítja, a fény hatására kezdünk el kilábalni a télből. A hosszan tartó téli sötétben többet vagyunk álmosak, ennek pedig hormonális oka van. A szervezetben egy melatonin nevű hormon felelős az alvásért, télen pedig a hosszú sötétség miatt magasabb a hormon szintje a szervezetben, ezért lehet az, hogy néha napközben is álmosnak érzi magát valaki.

A tavasz, ezzel együtt a fény beköszönte serkenti a melatonin ellenfelének, a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin termelődését. A férfiak esetében nem csak a szerotonin, hanem a tesztoszteron nevű hormon is felelős a kedélyváltozásért. A férfihormon termelődésének éves ciklusa van, tavasszal és télen jóval több termelődik, mint a fennmaradó időszakban, ezért érzik magukat a férfiak ebben az időszakban sokkal jobban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik