Tudomány

Hormonális az empátia?

Kutatók szerint ez lehet az oka, hogy gyakoribb az autizmus a férfiak körében.

A tesztoszteron, a féri nemi hormon már az anyaméhben is befolyásolja az elmét, derül ki egy új kutatásból. A Cambridge-i és Utrechti Egyetem kutatói szerint a hormon már magzati stádiumban megváltoztathatja a gyermek agyműködését, és ezzel előidézheti az autizmus kialakulását is.

A tudósok 16 önkéntest vizsgáltak, akiknek szervezetébe tesztoszteron-hormont juttattak. Azt találták, hogy a kísérleti alanyok akár nők voltak, akár férfiak kevésbé tudtak helyesen megítélni egy hangulatot és felismerni az érzelmeket tükröző arckifejezéseket.

Ez azért meglepő, mert a nőkben eleve kevesebb tesztoszteron termelődik, így csakis a hormon hatására veszthették el empátiájukat.

A tesztoszteron-szint eltérés egyik megmutatója születés után a mutató és a gyűrűs ujj hosszának eltérése. A nőknél valószínűbb a két ujj megegyező mérete, míg a férfiaknál – akiknek eredendően magasabb a tesztoszteron-szintjük – a mutatóujj rövidebb.

Richard Mills a Brit Nemzeti Autista Társaság vezetője szerint a tesztoszteron-elmélet nem ad választ az autizmus kialakulásának kérdésire, ráadásul a felfedezés kémiai-kasztrációs kísérletekre adna okot.

Más kutatások arra utalnak, hogy az autizmusnak genetikai okai vannak. A jelek szerint az állapot több gén együttes hatásának eredménye, de a genetikai eredet ugyanúgy vitatott, mint a hormális-hatás elmélete.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az új eredményekről – angolul (BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik