Élet-Stílus

Megrövidíti a férfiak életét a tesztoszteronhiány

Egy német tanulmányból most az derül ki, hogy korábban meghalnak azok a férfiak, akiknek vérében kevés a férfi nemi hormon.

A Greifswald Egyetem vezetésével készült a kutatás, ami során 7 éven keresztül 1954, 20 és 79 év közötti férfit vizsgáltak meg. A kutatásban résztvevők közül a hetedik év végére 195-en haltak meg. Az elhunytak többsége, már az első vizsgálatkor kitűnt, mert korához képest alacsony volt a tesztoszteronszintje. A vizsgálat vezetője szerint összefüggés van a férfiak halandósága és a nemi hormon között.

A férfi nemi hormon, a tesztoszteron számos testi és lelki folyamatért felelős, tudósok azt már kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akiknél alacsony tesztoszteron szintet mértek, gyakrabban jelentkezik magas vérnyomás, túlsúly, kettes típusú diabétesz. Az alacsony tesztoszteron szint olyan tüneteket okozhat, mint a nők esetében a változókor: jelentkezhetnek hőhullámok, alvászavar, levertség és teljesítménycsökkenés. A kutatók szerint még ezzel együtt is felelőtlenség lenne az alacsony tesztoszteron szinttel rendelkező férfiakat a hormonnal injekciózni, a tudósok a megoldást az életmódváltásban és a rizikófaktorok – túlsúly, diabétesz – kizárásában látják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik