Tudomány

Így születik egy csillag

Egy texasi tudós a Hubble űrteleszkóp által fotózott 14 évnyi képanyagot montázsolta össze egyetlen filmmé.

Egy csillag születése évmilliókig tart, de a folyamat részébe már az emberiség is betekinthet. Patrick Hartigan és csapata a Rice Egyetemen ugyanis animációt készített három különböző csillag születésében részt vevő gázfelhők anyagkilövelléseiről.

A gáz kiömlése ugyan lassúnak tűnhet, ha arra gondolunk 14 év igen kevés idő egy csillag születésében. Ugyanakkor 150 km-t tesz meg másodpercenként az így száguldó anyag, amit azért földi értelemben semmiképp sem lassú.

Az animáció széles látószögben mutatja be a HH 47-es kilövellést, mely egy rejtett csillag születését élteti. A következő képsorokban a HH34, a HH1 és a HH2 mozgását láthatjuk.

 

Hogyan keletkezik egy csillag?

A világűrben hatalmas por- és gázfelhők fordulnak elő. A molekuláris felhőkben – ahol a gáz még molekula formában van jelen – az anyag sűrűbb és koncentráltabb. Ezek több tíz fényév átmérőjűek lehetnek, a bennük lévő anyag még nagyon hideg.

A molekuláris felhőkből kiváló anyagcsomókból globulák jönnek létre. Ezeknek mérete a Naprendszerével egyenlő, tömegük 200 naptömeg. Még nagyon hideg és sötét objektumok.

Lassan egyre sűrűbbek és forróbbak lesznek, majd létrejönnek belőlük a protocsillagok. Ezek már sugározni kezdenek.

A protocsillagok anyaga tovább sűrűsödik, fényük változó. Gyors gázkilövellések indulnak a pólusok felé. Amikor a magban a hőmérséklet eléri a 10 millió fokot beindulnak a nukleáris reakciók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik