Lager söröknek hívják az alsóerjesztésű söröket. Legismertebb típusuk az úgynevezett Pils sör, illetve a Bock sör, amit a XIII-XIV. században főztek először az Alsó-Szászországi Einbackban.
Ezért elképesztő az az új felfedezés, amely a sörök elkészítéséhez szükséges élesztő származását egészen Dél-Amerikába a mai Argentína területére vezeti vissza.
Ezek szerint az élesztő évszázadokkal ezelőtt Dél-Amerikából – potyautasként – jutott el Európába, s úgy hódította meg a koraújkori sörfőzdéket.
Az élesztőgombaős neve latinul Saccharomyces eubayanus, a Saccharomyces cerevisiae a jól ismert lagerélesztő vad változata. A Wisconsin Madison Egyetem evolúciós biológusa – Chris Hittinger – és csapata izolálta egy patagóniai bükkfa erdőben.
A tudósok nem tartják kizártnak, hogy az argentin erdőkben további sörfőzéshez kiváló élesztőgomba fajra bukkanhatnak. Továbbá a gombát alaposabban megismerve, genomját feltárva, pontosabb képet kaphatnak a sörélesztő háziasításának történetéről.