Tudomány

2500 éve főznek sört Franciaországban

Az elsősorban boráról híres dél-franciaországi Provence-ban a sörfőzésnek is nagy hagyománya van: a legújabb felfedezések szerint 2500 éve is készült már itt "házisör".

A Montpellier-ben működő biorégészeti és környezetvédelmi központ kutatói először találtak a 2500 éves múltra utaló jeleket.

A Human Ecology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a régészek egy a Krisztus előtti V. századból származó házban, egy kerámiaedényben és egy kútban égetett és erjesztett árpát találtak.

A kutatók szerint a hobbi sörfőzők az árpát csíráztatták, majd a magok szárításával és megpörkölésével állították meg a folyamatot. Köszörűkővel szétzúzták a magokat, hogy malátát állítsanak elő. Ezt vízzel keverték és edényekben erjesztették. Ez az eljárás nagyban hasonlít ahhoz, amit ma is alkalmaznak a sörfőzés során.

“A családok nagy valószínűséggel maguknak készítették a sört. Ez feltehetőleg egy helyi és nagyon régi hagyomány volt” – mondta el a tanulmány vezetője, Laurent Bouby. A bortermelést ezzel szemben a Dél-Franciaországban élő emberek a Földközi-tenger egyéb régióiból bevándorló telepesektől tanulták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik