Tudomány

3D-s képek egy agyatlan múmiáról

Az "agyatlan" múmia háromdimenziós felvételeit készíttette el Smithsonian Természettudományi Múzeum CT-szkenner segítségével.

A képek az intézmény Síron túli élet az ókori Egyiptomban című kiállításának honlapján szerepelnek majd. A tárlat bemutatja az óegyiptomiak életét, hitvilágát, valamint azt, hogy a temetkezési szokásokból miként lehet következtetni a korabeli kulturális életre.

A Smithsonian Intézet az 1950-es években kapta a 2500 éves múmiát, amelyről a mostani vizsgálatokig vajmi keveset tudtak.

Az új felvételeknek köszönhetően viszont kiderült, hogy egy magas rangú férfiról van szó, a mumifikálási eljárás során ugyanis, miután eltávolították az elhunyt agyát és belső szerveit, helyüket szorosan összetekert lenvászonpólyákkal tömték ki. Ezt az eljárást kizárólag az elit tagjainak balzsamozásakor alkalmazták.

A férfi valamikor a XX. és a XXVI. dinasztiák uralkodása idején élt Alsó-Egyiptomban. A negyvenes éveiben távozott az élők sorából, ami az ókori Egyiptomban meglehetősen magas kornak számított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik