Tudomány

Lemásolják a fáraó nejét

Először készül az ókori Egyiptom szépséges királynéjáról, Nofertitiről századmilliméteres pontosságú másolat.

A Berlini Állami Múzeumok gipszöntödéjének közleménye szerint a büsztöt egy különösen érzékeny, háromdimenziós szkennerrel mérték meg, amely 0,03 milliméteres pontosságra képes.

A színekben gazdag eredeti szobor alapján befestett másolat 2900 euróba – 782 ezer forint -, a fehér változat pedig 1290 euróba – 348 ezer forint – kerül. A múzeumban limitált mennyiségben kapható a különlegesség: összesen száz példányt készítettek belőle.

Miguel Helfrich, a gipszműhely vezetője elmondta, az öntvények elkészítése illetve az utómunkálatok másfél napig tartanak. A fényűző festés további egy hetet vesz igénybe: több mint negyven speciális színt kell kikeverni és több rétegben felvinni.

A berlini múzeum műhelye 7000 tárgyával a világ legnagyobb ilyen intézménye. Az érdeklődő vásárlók bármelyik létező forma másolatát elkészíttethetik.

Nofertiti egyiptomi királynő világhíres mellszobra a múzeum legnagyobb kincse. A 3300 éves büszt birtoklásáért évek óta küzd Németország és Egyiptom: Kairó újra meg újra követeli, hogy juttassák vissza hazájába a kulturális kincset.

A szenzációs leletet James Simon berlini mecénás 1913-ban szerezte meg Egyiptomban Ludwig Borchart régész feltárásai nyomán.

A Németország és Egyiptom között támadt feszültség nem szűnik. A kairói régészeti kincsek egykori kormányzati főfelelőse, Záhi Havvász az elmúlt években többször is műkincscsempészéssel vádolta meg az illetékes német hatóságokat. A németek szerint viszont a büszt a Német Keleti Társaság majd a porosz állam révén jogosan került Németország tulajdonába.

Nofertiti a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt.

Ajánlott videó