Tudomány

Ilyen lehetett egy férfi az ókori Egyiptomban

Kansas Cityben egy egyiptomi múmia rekonstrukcióját végezték el a legmodernebb képalkotó eljárásokkal.

A múmiát, amelynek a múzeum a Ka-i-nefer nevet adományozta, 2004-ben került az intézmény birtokába. Ez a név igen elterjedt volt az ókori Egyiptom egész történelme során, jelentése jó ká-val (belső szellemmel, energiával) rendelkezem.

A mumifikálás során alkalmazott pólyák vizsgálata alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi valamikor a XVII-XXXI. dinasztiák uralkodása idején, azaz Kr.e. 525 és Kr.e. 332. közötti időszakban élt. A gyolcsok “tanúságtételét” részben alátámasztották a radiokarbonos kormeghatározás adatai is.

Ka-i-nefer társadalmi helyzetét nem lehetett teljes bizonyossággal megállapítani. Az elit temetkezésekben és a munkássírokban nyugvó múmiák összehasonlító vizsgálata azonban kimutatta, hogy a magasabb társadalmi státusú személyek tovább éltek és magasabbak voltak. A balzsamozásnál alkalmazott finom gyolcs is arra utal, hogy Ka-i-nefer tehetős ember lehetett.

Ka-i-nefer körülbelül 168 centiméter lehetett, s 41-es méretű lábbelit viselhetett, nem szenvedett ízületi bántalmakban és szokatlanul jó állapotban volt a fogazata: mindössze két kisebb lyukat találtak a kutatók. Ráadásul megvolt mind a négy bölcsességfoga, holott az óegyiptomiak túlnyomó többségének a homokszemcsékkel “dúsított” korabeli kenyér miatt igen rosszak voltak a fogaik.

Hiányzik viszont Ka-i-nefer egyik öregujja – ez vagy amputáció, vagy hanyag balzsamozás következménye lehet. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a férfi holtteste oszlásnak indult még mielőtt a balzsamozók kezelésbe vehették volna Ka-i-nefer földi maradványait, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy mi is lehetett a késlekedés oka.

Mi VOLT A KÁ AZ EGYIPTOMIAK HITE SZERINT?
A hasonmás, mely tovább élt a sírban, az elhunytak testében vagy akár szobraiban lakott, de független is volt az embertől, és tetszése szerint mozoghatott, ehetett és ihatott. Volt egy magasabb rendű, őrangyalszerű Ka és egy alacsonyabb rendű Ka is, mely a földön tanult tudásból származott

AJÁNLOTT LINK:

Nelson-Atkins múzeum

Ajánlott videó

Olvasói sztorik