Tudomány

Új “Plútók” a Neptunuszon túl?

A csillagászok három fényesebb égitestet azonosítottak a távoli Kuiper-övben. Nagy valószínűséggel Plútó-szerű törpebolygók lehetnek.

A felfedezést Scott Sheppard a washingtoni Carnegie Intézet csillagásza tette, aki a Varsói Egyetem Las Campanas chilei 1,3 méter átmérőjű teleszkópjával vette észre a Kuiper-övben található objektumokat.

A Kuiper-övet ez idáig szinte csak a Föld északi féltekéjéről tanulmányozták, ezért fontos lépés, hogy a vizsgálatokban már a déli féltekén található teleszkópok is aktívan rész vesznek.

A legutóbbi felmérés 14 új objektumra bukkant. Ezek közül valószínűleg három olyan nagy és bír olyan tulajdonságokkal, hogy csatlakozzon a törpebolygók – Plútó, Eris, Ceres, Haumae és a Makemake – sorához.

Az égitestek minden bizonnyal gömb alakúak, a feltételezések közül legnagyobbikuk 620 km, tehát nem éri el a Plútó és az Eris nagyságát, de már nagyobb a Ceres törpebolygónál.

Az új objektumok minősítése még nem tisztázott. Egyelőre nem lehet tudni, a három új égitestről mikor születik döntés, mivel még további négy korábban megtalált égitest – a Pallas, a Juno, a Sedna és a Quaoar – szintén arra “vár”, hogy kiderüljön a kisbolygókhoz vagy a törpebolygókhoz tartoznak-e.

KUIPER-ÖV

A Kuiper-öv a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóöv. Gerard Kuiper csillagász tiszteletére nevezték el.

Az elsőként az 1930-as, 1940-es években vetette fel az öv létezését, Frederick C. Leonard és Kenneth E. Edgeworth. Jelenleg kb. 800 objektuma ismert, túlnyomó részüket 1992 után fedezték fel.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.