Tudomány

Radioaktív anyag fűt egy törpebolygót?

24.hu
24.hu

2011. 05. 16. 13:14

A Plútón túl kering a Haumea fagyos, tojásalakú törpebolygó. Új mérések alapján valami ismeretlen energia fűti a belsejét.
Korábban a témában:

A Haumea egy különleges fagyos világ. A törpebolygó a Plútón túli távoli Kuiper-övben található, mérete egytizede a Földének, szokatlanul megnyúlt, ellipszis formája van, és minden bizonnyal szabályos formájú üvegszerű vízjégkristályok borítják a felszínét. Igen fényes és egyedülállóan gyorsan kering, tengelye körül 3,9 óra alatt fordul meg.

A Chilei Obszervatórium csillagászai szerint a különös törpebolygó jeges felszíni dombozata csak akkor alakulhat így, ha valamilyen hő fűti és újítja meg a jégtakarót. A tudósok gyanítják, a bolygó belseje radioaktív anyagokat tartalmazhat, melyek a két kis holdjának a Hi’ika és a Namaka árapály erőinek közreműködő hatásával a Haumea jege belülről megolvad, s így örökös változásban marad, feltöltődik. A törpebolygó a kristályos vízjég különösen gazdag forrása lehet.

De nem csak a vízjég jelenléte és a radioaktív belső fűtés foglalkoztatja a csillagászokat a Haumeával kapcsolatban. Nemrég egy furcsa, sötét, vöröses foltot vettek észre a felszínén. Elképzelésük szerint vagy valamilyen szerves anyag okozta az elszíneződést, vagy a folt valamilyen sugárzó ásványi anyagtól ered.

AJÁNLOTT LINKEK:

Radioaktív magja lehet a Haumeának (Wired.com)
Haumea törpebolygó (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.