Tudomány

Felfedezték a Plútó negyedik holdját

24.hu
24.hu

2011. 07. 21. 10:59

Amióta törpebolygóvá nyilvánították a Plútót egyre izgalmasabb adatok derülnek ki az égitestről. A legújabb, negyedik holdját a Hubble űrteleszkóp vette észre.

Korábban a témában:

Az új hold egyelőre P4 nevet kapta, az égitest 13-34 km átmérőjű lehet.

A csillagászok feltételezik, hogy a Plútó hold-rendszere 4,6 milliárd évvel ezelőtt egy hatalmas ütközés során alakult ki. 1978 óta tudják, hogy a Plútó körül kering más is. Akkor fedezték fel ugyanis a Charon holdat, melyről gyanítják, hogy nem igazi hold, hanem valószínűleg a törpebolygó testvérbolygója.

A másik két holdat a Nixet és a Hydrát szintén a Hubble képei nyomán találták meg 2005-ben. Az egyik 32 km, míg a másik 113 km átmérőjű.

A csillagászok úgy gondolják, újabb holdak „felbukkanására” is van remény. A New Horizons küldetést mindenképpen választ adhat a Plútó körüli nyitott kérdésekre, mint például, milyen magas az égitest légköre.

A New Horizons űrszondát még 2006. január 19-én indították el a távoli törpebolygó vizsgálatára. A tervek szerint 2015. júliusában fog megérkezni a Plútó közelébe. Ha a küldetés sikeres, elképzelhető, hogy meglátogatja a Kuiper-öv égitestjeit is, mielőtt végleg elhagyná a Naprendszert.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.