Tudomány

Újra bolygó lehet a Plútó?

24.hu
24.hu

2011. 05. 12. 08:45

A NASA egyik képén a törpebolygóvá fokozott égitest ismét a Naprendszer kilencedik bolygójaként szerepel.
Korábban a témában:

Az 1930-as években felfedezett Plútót 2006. augusztus 24-ben fokozta le plutoida törpebolygóvá a Nemzetközi Csillagászati Unió. A Plútó miatt egyértelműen újradefiniálták, mit is jelent a bolygó szó. A Naprendszer jelenlegi törpebolygói a Plútó mellett a Ceres, a Haumae, a Makemake és a Plútónál nagyobb Eris. A Naprendszerünkben jelenleg nyolc bolygó kering, ebből a Neptunusz a legtávolabbi.

A NASA egyik bolygómissziókat ábrázoló 2011 májusában publikált képén a Plútó újra bolygóként szerepel. Az illusztráció találgatásra ad okot. Egyszerű figyelmetlenségről van szó, vagy egy makacs amerikai ragaszkodik a Plútó bolygólétéhez, esetleg tényleg visszakapná a Plútó korábbi rangját? Mi az első lehetőségre voksolunk.

EZÉRT CSAK TÖRPEBOLYGÓ A PLÚTÓ

Az új definíció szerint a bolygópálya tisztára söprése a Nap körül keringő égitestek egyetlen olyan tulajdonsága, amivel elkülöníthetők a bolygók a törpebolygóktól.

A meghatározás szerint egy bolygó gravitációs szempontból domináns a Nap körüli pályáján, azaz ha a pályáját övező térségben van más égitest, akkor az körülötte kering mint hold, vagy más módon befolyásolja annak mozgását.

A Plútó ennek nem tesz eleget, mert pályája szomszédságában vannak más égitestek is, de azok mozgását nem az ő gravitációs vonzóereje határozza meg. (forrás: Wikipedia)

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a NASA bolygókat mutató 2011-es képéről (The Register)
A NASA szemtelenül visszatette a kilencedik bolygót (CrunchGear)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.