Tudomány

Újjáéledhetnek az eltűnt bennszülött nyelvek

24.hu
24.hu

2011. 08. 12. 12:40

Kihalt bennszülött nyelvek újjáélesztésével próbálkozik egy ausztrál könyvtár egykori brit hajósok, térképészek és misszionáriusok leveleiből és naplóiból nyert információk alapján.

Korábban a témában:

Noelle Nelson, az új-dél-walesi könyvtár ügyvezető igazgatója szerint az első brit telepesek megjelenése idején, 1788-ban még 250 bennszülött nyelvet beszéltek az ausztrál kontinensen, de ezek közül sok eltűnt napjainkra.

“Ezeknek a nyelveknek a töredékei azonban még fellelhetők a brit hajósok, térképészek és misszionáriusok leveleiben és naplóiban, amelyeket a könyvtár páratlan gyűjteménye őriz” – mutatott rá az igazgató.

Egy hároméves program célja, hogy a gyűjteményből annyi szókincset azonosítsanak, amennyi csak lehetséges, és hozzáférhetővé tegyék azokat a megfelelő bennszülött közösségek számára.

A britek megjelenésekor a kontinensen becslések szerint egymillió bennszülött élt, számuk azóta 470 ezerre apadt a 22 milliós országban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.