Tudomány

Veszélyben a nyelvek több mint egyharmada

2500 nyelv szerepel az UNESCO veszélyeztetett nyelvek listáján. A legtöbb beszélővel rendelkező ilyen nyelv a francia-belga határon beszélt pikárd.

Vannak olyan nyelvek, amit már alig használ valaki. Az ilyen nyelveknek alig van már beszélője vagy teljesen kihaltak. Az UNESCO listáján ezek is szerepelnek. Ilyen nyelv például a Bolíviában élő indiánok nyelve az uru vagy a kolumbiai totoró.

Ahogy a nyest.hu – nyelvészeti hírportál írja – egy nyelv veszélyeztetettségét három kritérium alapján határozzák meg. Egyik ezek közül a beszélők száma, a másik a beszélők életkora, a harmadik, hogy a következő generációnak milyen arányban adják tovább a nyelvet.

Ebben az értelemben egy milliós nyelv is veszélyeztetettnek számít, ha már csak a 70 év felettiek beszélik.

Ilyen bizonytalan jövőjű nyelv a pikárd. Amelynek 700 ezer beszélője van még, de hihetetlenül olvad bele a francia nyelvbe. A középkorban még komoly irodalma volt, de mára már folyamatosan veszti el pozícióját, beszélni csak az 50 felettiek tudják.

A romani nyelvet, a cigányság hagyományos nyelvét is számon tartja a lista. 2,5 millióan beszélik a romanit Európában, de szinte csak az idősebb korosztály. A zsidóság nyelve, a jiddis sincs jobb helyzetben (a jiddist jelenleg 3 millióan beszélik anyanyelvükként). A százezres beszélőszámmal rendelkező finnugor nyelvek, az ezra, moksa, mari, az udmurt és a komi is kivétel nélkül erősen veszélyeztetettnek számítanak.

Ahhoz, hogy összehasonlíthassuk a fent említett számokat, a nem fenyegetett nyelvekkel a veszélyben lévőket, tudnunk kell, hogy a legtöbben a világban ma kínaian szólalnak meg, mintegy egymilliárdan. A magyar a világon a 62. legbeszéltebb nyelv, az uráli nyelvcsalád legnépesebb tagja. Becslések alapján 15,5 millióan használják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik