Tudomány

Ismeretlen nyelvet azonosítottak Indiában

Korábban nem ismert nyelvet azonosítottak India egy eldugott részén, a most megismert korót már csak nyolcszázan beszélik.

A szubkontinens északkeleti részén beszélt nyelv egy családba tartozik a tibetivel és a burmaival.

A National Geographic támogatásával indult kutatóút India Kínával és Bhutánnal határos területére, Arunácsal Pradés államba.

A szakemberek itt bukkantak rá a koro nyelvet beszélő emberekre, javarészt idősekre.

“Olyan dologra találtunk, amely vége felé járt, eltűnőben volt” – írta közleményében Gregoriy Anderson, az egyik kutató. “Ha még mondjuk tíz évet vártunk volna az úttal, lehet, hogy már nem találkozunk a nyelvet beszélő ekkora közösséggel” – jegyezte meg.

A himalájai vidék földműves és állattartó lakói két ismert, és rendkívül hasonló nyelven, az akán és a midzsin beszélnek, a nyelvészek azonban ismeretlen szavakra is figyelmesek lettek, ezekről kiderült, hogy a koro nyelvhez tartoznak.

“Nem kellett sokáig töprengenünk azon, hogy felismerjük, minden tekintetben nagy eltérések mutatkoznak” – fejtegette David Harrison pennsylvaniai kutató.

Míg a disznót aka nyelven a vo szócskával írják le, addig a korót beszélők a lele szót használják. A korónak emellett egyedülálló nyelvtana is van.

A tudósok végül arra a megállapításra jutottak, hogy az aka és a koro nem is különbözhetne jobban egymástól. A kutatás során az az elgondolás vert gyökeret, hogy a koro kialakulása talán a rabszolga-kereskedelemhez köthető.

A kutatóút és a feltérképezés összegzése a The Last Speakers címen jelent meg könyv formájában. A

A szakértők közül Harrison évek óta számol be a kihalóban lévő nyelvek helyzetéről. Becslései szerint a világon kéthetente tűnik el egy nyelv. Sokat már csak idősek beszélnek, számos nyelvet – így a korót is – pedig soha nem írtak le vagy jegyeztek fel.

Harrison közel hétezer nyelvet tart számon.

AJÁNLOTT LINK:

“Kihalás szélén álló” nyelvek listája

Ajánlott videó

Olvasói sztorik