Tudomány

A tonhalak is kihalhatnak

A Természetvédelmi Világszövetség a kihalófélben lévő déli kékúszójú tonhal mellé két másik tonhalfajt is felvett a veszélyeztetett fajokat tartalmazó vörös könyvbe.

Egészen eddig a makrélafélék – ide tartoznak a tonhalak is -, valamint a vitorláshal- és a kardhalfélék populációinak helyzetét csak regionális szinten sikerült felmérni. Jelen tanulmány globálisabban közelítette meg a feladatot.

61 faj helyzetét mérték fel, köztük hetet soroltak be a sebezhető, végveszélyben, illetve kihalófélben lévő kategóriák egyikébe. Mindegyiket túlhalászat, élőhelye csökkenése és szennyezés fenyegeti. A két tonhal mellett két makrélafaj és két vitorláshal is bekerült a vörös könyvbe.

A tonhal az egyik legdrágább tengeri élelmiszer a világon. A déli kékúszójú tonhal – Thunnus maccoyii – állományai már összeomlottak, regenerálódási esélyük igen csekély – mondta a tanulmány egyik szerzője, Kent Carpenter, az IUCN tengeri biodiverzitás részlegének igazgatója.

A déli kékúszójú tonhalak száma már csupán huszada annak, amennyi az ipari halászatot megelőzően volt. A kékúszójú tonhal – Thunnus thynnus – valószínűleg ugyanerre a sorsra jutott, míg a nagyszemű tonhal – Thynnus obesus – sebezhető állapotban van.

A tonhalak messzemenőkig vonuló halak, óceánokat szelnek át, számos ország vizeiben megfordulnak életük során. Védelmük regionális és globális együttműködést igényel.

A tonhalat korlátozott ívóhelyei különösen sebezhetővé teszik, amennyiben a túlhalászat folytatódik – állítják a kutatók. A halak hosszú élettartama miatt pedig több évbe kerülne az állományok regenerációja még akkor is, ha a halászat teljesen megszűnne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik