Tudomány

A tonhalak is kihalhatnak

24.hu
24.hu

2011. 07. 12. 08:16

A Természetvédelmi Világszövetség a kihalófélben lévő déli kékúszójú tonhal mellé két másik tonhalfajt is felvett a veszélyeztetett fajokat tartalmazó vörös könyvbe.

Egészen eddig a makrélafélék – ide tartoznak a tonhalak is -, valamint a vitorláshal- és a kardhalfélék populációinak helyzetét csak regionális szinten sikerült felmérni. Jelen tanulmány globálisabban közelítette meg a feladatot.

61 faj helyzetét mérték fel, köztük hetet soroltak be a sebezhető, végveszélyben, illetve kihalófélben lévő kategóriák egyikébe. Mindegyiket túlhalászat, élőhelye csökkenése és szennyezés fenyegeti. A két tonhal mellett két makrélafaj és két vitorláshal is bekerült a vörös könyvbe.

A tonhal az egyik legdrágább tengeri élelmiszer a világon. A déli kékúszójú tonhal – Thunnus maccoyii – állományai már összeomlottak, regenerálódási esélyük igen csekély – mondta a tanulmány egyik szerzője, Kent Carpenter, az IUCN tengeri biodiverzitás részlegének igazgatója.

A déli kékúszójú tonhalak száma már csupán huszada annak, amennyi az ipari halászatot megelőzően volt. A kékúszójú tonhal – Thunnus thynnus – valószínűleg ugyanerre a sorsra jutott, míg a nagyszemű tonhal – Thynnus obesus – sebezhető állapotban van.

A tonhalak messzemenőkig vonuló halak, óceánokat szelnek át, számos ország vizeiben megfordulnak életük során. Védelmük regionális és globális együttműködést igényel.

A tonhalat korlátozott ívóhelyei különösen sebezhetővé teszik, amennyiben a túlhalászat folytatódik – állítják a kutatók. A halak hosszú élettartama miatt pedig több évbe kerülne az állományok regenerációja még akkor is, ha a halászat teljesen megszűnne.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.