Tudomány

Túl sós a kétszáz éves finn sör

Beszivárgott a tengervíz a tavaly Finnország partjainál talált XIX. századi sörös palackokba. A muzeális értékű ital emiatt ihatatlan és újrafőzhetetlen.

A finn szakemberek még reménykedtek abban, hogy találnak élő élesztőgombát az üvegben, amelynek segítségével újrafőzhették volna a kétszáz esztendős italt.

Az üveg alján ugyan találtak tejsavbaktériumokat, de a kinyitott sörös üvegek sokkal rosszabb állapotban vannak, mint a megtalálás pillanatában.

A söröket a Finnországi Központi Kutatóintézetben vizsgálta meg Arvi Vilpola kémikus, aki már korábban sejtette, hogy a hosszú évtizedek alatt az innivaló ihatatlanul savanyúvá és sóssá vált. Az elemzéseket csak nehezítette, hogy kiderült, a folyadék tengervízzel szennyezett.

Búvárok a finnországi Aland-szigeteknél tavaly júliusban bukkantak a kincset érő öt palackra. A helyszínen a sörök mellett 168 üveg pezsgő is előkerült. A ritka italokból tavaly rendeztek nyilvános kóstolót. Az üvegeket fejenként hetvenezer dollárért – közel 14 millió forintért – fogják elárverezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik