Tudomány

Felfedezték a legtávolabbi kvazárt

Egy hawaii rádióteleszkóppal majdnem 13 milliárd éves - ősrobbanás korabeli - fénylő objektumra bukkantak brit csillagászok.

Dr. Daniel Mortlock az londoni Imperial College kutatója szerint a csillagászati objektum csak technikailag kvazár, valójában egy szupermasszív fekete lyuk születésének lehetünk tanúi.

A kvazár abból az időből való, amikor az ősrobbanás után az Univerzum a semleges állapotból az ionizált állapotba tért át. A kozmikus sötét középkornak vetettek véget a kvazárok az úgynevezett reionizációs korszakban, ettől az időponttól kezdve tette ki a Világegyetem nagy részét a mai napig a leggyakoribb anyagállapot: a plazma.

A kvazár az ULAS J1120 0641 katalógusjelet kapta. Mindössze csak 770 millió esztendő válassza el a Világegyetem születésétől a Nagy Bummtól. Az objektumot a világon a legtávolabbról érkező gamma-kitörésével a Hawaii Mauna Keán épített UKIRT infravörös mélyégészlelő teleszkóppal mérték be.

MI AZ A PLAZMA?

Ionizált gázt jelent, a negyedik halmazállapotot a szilárd, a folyékony és a gáznemű mellett.

Az ionizált itt azt jelenti, hogy az anyagot alkotó atomokról egy vagy több elektron leszakad, és így a plazma ionok és szabad elektronok keveréke lesz.

Mivel az elektronok már nem lesznek az atomokhoz kötve, hanem a plazmában szabadon mozoghatnak, a plazma elektromosan vezetővé válik és az elektromágneses mezőkkel kölcsönhatásba lép.

A látható Világegyetem anyagának 99%-a ebben a halmazállapotban van.

A plazma állapot csak igen magas hőmérsékleten, 10 000 Celsius fok körül kezd kialakulni, mert csak itt áll rendelkezésre az elektronok leszakításához szükséges energia. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik