Tudomány
Kontaktlencse(1024x768).png (kontaktlencse, )

A kontaktlencse 500 éves történelme

Ughy Márton
Ughy Márton

2011. 06. 24. 14:15

Gondoltad volna, hogy ezen látásjavító eszköz eredete egészen 1509-ig visszavezethető?

Korábban a témában:

Ez volt az az év ugyanis, amikor Leonardo da Vinci tudományos igénnyel írta le azt, hogy az ember látása megváltozik, ha vízbe dugja a fejét. Ez persze még nem szólt a látás javításáról, egyszerűen csak megfigyelte, hogy módosítani lehet a szaruhártya által észlelteket – és ez a kontaktlencse fizikai működésének alapja.

Ezután már nem volt kérdés, hogy egy a szemgolyóhoz közvetlenül hozzápréselt, vízzel telített cső valami vagány dolgot eredményezne. Persze ez a kezdetleges megoldás akadályozta a pislogást, úgyhogy az igazi áttörésig egészen 1888-ig kellett várni.

Ekkor a német, Adolf Fick névre hallgató szemész üvegből készült lencséket erőszakolt nyulak szemébe. Ő sem dioptriákban gondolkodott, hanem a keratoconus nevű betegséget szerette volna jobb belátásra bírni. Az ettől szenvedőknél ugyanis a szaruhártya egy része elvékonyodik és kúpszerűen kiemelkedik a szemfelszín normál görbületéből. Ez persze torzítja a látást. Fick üveges megoldása ezt a kúpot nyomta volna vissza a helyére. A német szemész javára kell írni, hogy a megoldása egyrészt működött, másrészt nemcsak nyulakon, de a későbbiekben saját magán is tesztelte szerkezetét.

A probléma abból adódott, hogy ezek a korai modellek hatalmasak voltak és üvegből készültek. A manapság használatos kontaktlencsék kétszeresét is elérték, ami azt jelenti, hogy a szem fehérjét is messze letakarták. Ez nem csak kényelmetlen, de egészségtelen is, mivel a szem szó szerint lélegzik. Szemben a test többi részétől, ahová a vörösvértestek juttatják el az oxigént, a szaruhártya közvetlenül a levegőből “szívja be” a neki szükséges mennyiséget. Nem csoda tehát, ha 500-nál többen nem próbálták ki ezt a modellt – és egyhuzamban ők is csak maximum 4 órán keresztül.

Az igazi áttörés 1948-ban érkezett, mikor Kevin Tuohy pusztán a poén kedvéért az akkor már átlátszó műanyagból készülő korong széleit úgy csiszolta le, hogy azok kizárólag az írisz területére terjedjenek ki. Meglepetésére az eszköz működött, ráadásul a pislogás után is a helyén maradt.

Ma világszerte 120 millió ember mondhat neki hálát azért, hogy kipróbált valami olyat, amiről maga se gondolta volna, hogy működni fog.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.