Tudomány

Intelligens kontaktlencsék

Az okos lencsék nem a látást javítják: az ember egészségi állapotát mutatják meg.

A vércukorszintet kimutató kontaklencse Babak Parviz washingtoni kutató találmánya, aki már 2008 óta kísérletezik egy LED-es kijelzővel összekötött prototípus megalkotásán. Most ez sikerült neki.

A glükóz szintje a könnyben is mérhető. Ezzel kiválthatná a cukorbetegeknél az ujjból vett mintával a vércukorszint megmérést. Parviz kontaktlencséje képes információkat küldeni egy vezeték nélküli készülékbe, melyet a páciens visel, ebből tudja meg hogyan tegye pontosítsa a diétáját és a gyógyszerek bevételét.

Egy másik okos kontaktlencse, a tavaly szeptemberben bemutatott Svájci Technológiai Intézetben kifejlesztett Sensimed figyelhetővé teszi a glaukóma azaz a láthatatlan zöldhályog változását. A zöldhályogot a szem belsejének nyomásemelkedése váltja ki. A Sensimed készülék a szaruhártya görbületét méri, s ez továbbítja a szeméről szóló adatokat a betegeknél tartott hordozható készülékbe. A Sensimed áramkörei a lencse szélén futnak, így viselője tekintetének különös íriszt kölcsönöz.

A zöldhályogot figyelő intelligens lencséket úgy tervezték, hogy egy nap 24 órán át keresztül viselhetőek, eldobhatóak, s évente csak pár alkalommal kell feltenni. Anyaguk polietilén-tereflatát, mely pontosan illeszkedik a szemre.

A jövőben a mérnökök azon dolgoznak hogyan lehetne az áramköröket a valódi szem íriszéhez hasonlóvá tenni, hogy ne tűnjön kí viselőjük az átlagemberek közül.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kontaktlencsékről angolul (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik