Élet-Stílus

Veszélyes divat a kontaktlencse

A farsangi készülődések alkalmával elszaporodnak az interneten és a „pult alól” beszerezhető divatos kiegészítők, mint például a divatkontaktlencsék is.

A színes lencsék, amik nagyon dekoratívak, segítségükkel elmaszkírozhatjuk ábrázatunkat, méretük és anyaguk miatt lehetnek kockázatosak. A szem méretét szakembernek kellene lemérnie és ezalapján lencsét meghatároznia. Ha ezt kikerüljük, akkor könnyen részleges látásvesztés is lehet a „jutalmunk” felelőtlenségünk miatt.
Egy amerikai kutatócsoport megerősíti ezt, emellett számos veszélyre hívja fel figyelmünket, amiket a dekoratív lencsék okozhatnak a szemen. Ilyen lehet például a szem fájdalma, gyulladása, komolyabb fertőzése, de a már említett részleges látásvesztés is.

„A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a színes, divatkontaktlencsék nem igényelnek akkora törődést, csak azért mert ezek beszerezhetőek az internetről, vagy bármelyik boltban vény nélkül is.” – mondja Dr. Thomas Steinemann szemész főorvos, aki egy neves amerikai egyetem professzora is egyben.
„Ez azonban elég messze áll az igazságtól. Sajnos, az ilyen – pult alól is kapható – lencsék könnyen maradandó szemkárosodást okozhatnak. A kontaktlencse, legyen szó bármilyenről is, elsősorban egy egészségügyi eszköz, amely mindenképpen szakértelmet és receptet igényel, pontosan azért, hogy a szemünkhöz a lehető legjobban illeszkedő lencsét válasszuk vagy válassza orvosunk ki. A divatkontaktlencséket leggyakrabban úgy reklámozzák, mintha valamilyen kozmetikumok, divat kiegészítők vagy játékok lennének. A hirdetések állításai pedig, mint például, a „nem szükséges hozzá szakember” vagy „minden szemre tökéletesen illeszkedik” hamisak – mondja a professzor, majd hozzátette, hogy már számtalan olyan sérülést látott, amit a divatlencsék okoztak. Legutóbbi páciense egy 12 éves fiatal volt, aki épp egy ilyen meggondolatlan divatozás áldozata lett.

Tehát a színes kontaktlencsék esetében is kérjük ki egy szemész véleményét, mielőtt meggondolatlanul kárt okoznánk látásunkban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik