Tudomány

Szaporodnak az élő kövületek egy kínai tóban

Az édesvízi medúzák szokatlan teremtmények, már a dinoszauruszok előtt is élhettek, egy kínai tóban az utóbbi időkben rendkívüli módon megsokasodtak.

A latin Craspedacusta sowerbyi elnevezés törékeny lényeket takar. Apró, pár centiméteres medúzaformájú élő szervezetekről van szó, melyek létezését eddig többnyire csak észak-amerikai, kanadai, thaiföldi és indiai patatokban, folyókban regisztrálták. A horgaszat.hu weboldal szerint azonban a hazai tavakban is előfordul egy-egy példány.

Az élő kövületek, melyek már valószínűleg több mint százmillió éve lakói bolygónknak, egy kelet-kínai Shandong provinciában található tóban szokatlanul elszaporodtak.

A biológusok most kutatják, milyen környezeti tényező kedvezett a medúzanépesség növekedésének, mivel az édesvízi medúzák szaporodása különleges, és élő kövületként egy nagyon ritka állatfajról van szó.

A medúzák kis polipként kelnek ki, és aszexuálisan szaporodnak télen és nyáron. A polipok utódja egy ivaroson szaporodó medúzaféle lesz, mely kis csillós lárvákat rak le, melyet planulának hívnak. A planulából fejlődnek ki újra a kis polipok, melyek ivarosan szaporodó lényeket teremtenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik