Tudomány

A mocsári medúza tudja hol van a teteje

A medúzák egy fajtája az agya helyett több tucat szemét és a fákat használja navigálásra.

Az úgynevezett Tripedalia Cystophora kockamedúza faj jellemzően a trópusi mangrove mocsarakban él, és rákfélékre vadászik. A svéd Lund Egyetem biológusa Dan-Eric Nilsson arra volt kíváncsi, hogy milyen érzékszervük segíti a medúzákat vadászat közben, honnan tudják, merre kell úszniuk.

A svéd tudós Puerto Rico-i mocsár mélyére eresztett egy tartályt, melyben videó kamerával figyelte a vizsgálandó egyedet. Amint a medúzát a vízbe engedték azt tapasztalták, az állat körülbelül 12 méteres távolságból képes volt felismerni a mocsár fölötti fák lombkoronáit, és ezeket használja a sekély és zavaros vizekben tájékozódási pontoknak.

A lombokat felső szemeikkel érzékelik és ez segíti őket a mozgásuk koordinálásában, de ha a lombkoronák széléhez nyolc méternél közelebb kerülnek már nem látják a fákat.

A kockamedúzáknak igen primitív az idegrendszere, meglepetés, hogy ilyen speciális vizuális érzékelés fejlődött ki náluk, kommentálta a vizsgálat eredményeit Edward Buskey a Texasi Egyetem tengerbiológusa.

Mivel lényegében nincs agyuk a szemrendszerükkel irányítják magukat, meglepően kifinomultan ismerik a fönt és lent viszonyait ahhoz képest, ahogy a tudósok eddig gondolták.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a medúzák térérzékeléséről (New Sicentist)
A kockamedúza fajról megjelent svéd tanulmány (Current Biology)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik