Tudomány

Egy lusta macska első napja – Megszületik Garfield (1978)

Egyesült Államok, június 19. – Ezen a napon jelenik meg először a karakteres képregény Garfielddal a főszerepben.

Garfield nem csak a semmittevésben világrekorder, hanem egy másik mutatóban is. A Jim Davis által megálmodott figura 2007-ig 2580 nyomtatott sajtótermékben jelent meg, ez pedig Guinness-rekordnak számít – a világ legnépszerűbb képregényéről beszélünk. A figura mellesleg 750 és 1000 millió dollár közötti összegben hoz a konyhára a különböző merchandising- (csecsebecsék) és marketingjogok jóvoltából.

Eredendően James Robert Davisnek hívják a karikaturistát, aki Garfieldet Jim Davisként szignózta. A macskának nagyapja nevét adta. A mérhetetlen étvágy, a lustaság, a hétfő emblematikus utálata az, amik a cica fő ismérvei. Két társa Ubul, a kutya (az angol nyelvben Odie) és Jon, a gazdi.

A macskát Davis egy családi állatról mintázta, Jon Arbuckle-t pedig egy 50-es évekbeli kávéreklám ihlette. Ubul kutya is egy hirdetés után rajzoltatott, méghozzá egy autókereskedés reklámjából, amit maga a karikaturista készített korábban.

Egy doboznyi móka:

A képregényt először két helyről is elutasították, hogy azután 1978-ban a United Feature Syndicate nevű szervezet befogadja. Az ügynökség segítségével az első napon (június 19-én) 41 lapban mutatkozhatott be a figura.

Garfield gyorsan népszerű lett, 1981-re már 850 lapban szerepelt, és 15 millió dolláros bevételt hozott a reklámtermékekkel. Mára 111 országban hozzávetőlegesen 260 millió olvasója van.

Garfield figurája és Jon is változásokon ment keresztül az évek során, korosabbak lettek. A rajzokat már nem Jim Davis készíti, annak ellenére, hogy a sztorikat még mindig ő találja ki. Vannak más rajzolók, grafikusok, színezők, akik a „kulimunkát” elvégzik. A jelenleg 66 éves Davis ettől függetlenül ideje nagy részét Garfielddal és a figura további menedzselésével tölti.

A macska történetét több animációs sorozatban és két egész estés filmben is feldolgozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik