Tudomány

Halálsugarakkal kísérleteztek Csehszlovákiában

A titokzatos gyilkos sugarakat katonai célokra használták volna fel a második világháború után.

A tudományos-fantasztikus regénybe illő, mai napig ismeretlen katonai kutatást Jirí Kotyk cseh történész fedezte fel a csehszlovák Állambiztonsági Hivatal zárolt levéltári anyagai között. A kutatást röviddel 1948 után fejezték be, nem sokkal a februári hatalomátvétel előtt, az eredményeket és a kutatóközpont berendezéseit antikommunista aktivisták Nyugatra menekítették.

A kísérletekre a kozmikus halálsugarakkal a Prágától 70 km-re keletre fekvő Zivanice település téglagyárában került sor. A jelentésekből azt derült ki, valamiféle epsilonsugrakkal folytattak állatokon kísérleteket. A helyiek elmondása szerint a sugarak akár ötven méter távolságból is képesek voltak agyonütni egy kutyát.

A kutatást Edvard Benes csehszlovák államfő hivatala irányította, és a Legiobankában lévő különleges pénzalapból finanszírozta. A laboratóriumokért Jan Stampfel mérnök felelt. Munkája iránt a későbbi kommunista ellenőrzés is nagy érdeklődést mutatott. A tudós 1950-ben meghalt. Azokat, akik a berendezések Nyugatra szállításában segédkeztek az ötvenes évek elején koholt perekben hazaárulásért sokéves börtönbüntetésre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik