Tudomány

Az új Földeknek is lehet Holdja

Körülbelül tízből egy földszerű bolygó körül keringhet egy nagyobb méretű égi kísérő.

A Földnél 30-szor kisebb Hold megléte a földi élet számára nélkülözhetetlen, mivel stabilizálja bolygónk tengelyét és ezáltal térbeli helyzetét. Nélküle szó szerint kibillennénk a megszokott körforgásból. A Hold árapály hatása pedig a szárazföld meghódításának kedvezett.

Geológiai bizonyítékok alapján nagyrészt a Föld anyagából származik. A legnépszerűbb eredetelmélet szerint egy hatalmas bolygóközi ütközés történt, s a kiszakított anyagból – amely kezdetben gyűrűszerűen keringett az ősföld körül  – állt össze a Hold.

A Zürichi Egyetem elméleti fizikusai Svájcban a Ryuja Morishima Légkörkutató laboratóriummal és a Coloradoi Egyetemmel együttműködve egy sor szimulációval azt az eredményt kapták: a mi holdunkhoz hasonló égitestek gyakoriak lehetnek a távoli naprendszerekben. Egy a 12-höz annak az esélye, hogy egy nagyobb, stabilizáló égitest keringhessen egy kőzetbolygó körül A holdakat megfelelő finomságú mérésekkel észlelni is lehetne a jövőben.

Az exoholdak keresése a földönkívüli élet kutatásában kulcsszerepet kaphatna, mivel az élet kialakulásához és fenntartásához jelenlegi tudásunk alapján szükség van egy bolygó tengelyét stabilizáló állandó erőre.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.