Tudomány

Titánok harca: barlangi medve kontra európai oroszlán

24.hu
24.hu

2011. 05. 31. 13:23

Őskori barlangokban hatalmas medvék és oroszlánok ütközeteinek nyomait tárták fel.

Közép-Európában a pleisztocén kor idején 11 500 évvel ezelőtt nem volt hihetetlen esemény, ha egy nagymacska medvével harcolt. Németország és Románia barlangjaiból nagy számmal kerültek elő óriás medvék csontjai. A medvék maradványai karmolásokat rejtenek, ami arra utal, hogy ezek az állatok összekaptak a mára már kihalt félelmetes ragadozókkal a barlangi oroszlánokkal.

Egy átlagos ember mérete egy barlangi oroszlánhoz képest:

barlangi oroszlán (barlangi oroszlán)

A Nyugat-Kárpátok egyik barlangja az Ulsilor Romániában több generációnyi medve csontvázát őrzi. A barlangban található csontokból kiderül, hogy az akkor már növényevő barlangi medvék fiatal példányaira a mai afrikai oroszlánnál 25%-kal nagyobb – ragadozók vadásztak.

A barlangi nagymacskák vadságát bizonyítja, hogy nemcsak a hatalmas – felnőttként majdnem fél tonna súlyú – medvéket ejtették el zsákmánynak, hanem a mamutot és a gyapjas orrszarvút is.

A német Zoolithen barlangban oroszlánok fognyomát fedezték fel egy barlangi medve koponyáján. Az is kiderült, oroszlánok mellett az óriáshiénák is gyakran látogatták a medvebarlangokat. Ha egy oroszlán végzett áldozatával a lakmározás után a tetem maradványait a helyszínen hagyta, a maradékokat pedig a hiénák falták fel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.