Tudomány

Bemérték a világ legsűrűbb anyagát

24.hu
24.hu

2011. 05. 26. 08:11

A Nagy hadronütköztető ALICE-detektorában szuperforró anyagot állítottak elő részecskeütköztetéssel. A legsűrűbb, amit tudósok valaha megfigyelhettek.

Korábban a témában:

Az anyagot a tudomány a kvark-gluon plazma néven ismeri. Olyan ősi halmazállapotú, az Ősrobbanás után közvetlenül volt csak jelen természetesen Univerzumunkban.

A plazma több mint százezerszer melegebb és sűrűbb, mint egy neutroncsillag (körülbelül 15-20 millió Celsius-fok lehet). A kvark-gloun plazma úgy viselkedik, mint egy tökéletes folyadék, és ha mérlegre tennénk (illetve tehetnénk) egy köbcentimétere 40 milliárd tonnát nyomna.

Ahogy a neve is sugallja szabad kvarkok és gluonok alkotják. A kvarkok építőkövei a pozitív töltésű protonoknak és a semleges töltésű neutronoknak. A gluonok olyan részecskék, melyek a plazmában mintegy egymáshoz ragasztja a kvarkokat, a szuperforró és szupersűrű kvark-gluon plazmává.

A részecskeütköztetéssel most előállított anyag kétszer olyan forró, mint az eddig a New York-i Brookhaveni Nemzeti Laboratóriumban bemért “ősrobbanáskori ősleves”.

A jövőben a fizikusok arra számítanak, a Nagy hadronütköztetőben a kvark-gluon plazma még sűrűbb formáit teremthetik meg, hiszen az ütköztető még mindig csak feleakkora energiával üzemel, mint amekkora kapacitással bírna.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.