Tudomány

“Miniősrobbanás” a nagy hadronütköztetőben

Administrator
Administrator

2010. 11. 10. 14:20

A "miniősrobbanásként" jellemzett kísérletben tízbillió Celsius-fokon izzó tűzgolyók keringtek a hadronütköztetőben.
Korábban a témában:

Új hőmérsékleti rekordot értek el az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy Hadronütköztetőjében Svájcban – jelentette be a kísérletet végző tudósok egyike.

A fizikusoknak sikerült a Nap középpontjában lévő hőmérsékletnél egymilliószor magasabbat előidézni az ólom-atommagokkal végzett kísérlet során. A “miniősrobbanásként” jellemzett kísérletben tízbillió Celsius-fokon izzó tűzgolyók keringtek a hadronütköztetőben.

Ez “a legnagyobb hőmérséklet és sűrűség, amelyet kísérlet során valaha sikerült elérni” – monda David Evans, aki az LHC nagyenergiájú ionütközések tanulmányozására készült Alice-detektorán dolgozik. A “miniősrobbanástól” a tudósok azt remélik, bepillantást nyerhetnek az univerzum születése utáni másodpercek töredékeibe.

“Le vagyunk nyűgözve a sikertől” – monda Evans. “Nagyon örülök annak, hogy egy szeletét kutathatom annak, amiből a világegyetem a születése utáni másodperc milliomod részében állt” – fűzte hozzá.

NAGY BUMM ÓLOMATOMOKKAL

A nagy hadronütköztetővel folyó kísérlet a hét végén lépett új szakaszba, most már hidrogén protonja helyett ólomatomokat keringetnek benne. “Ilyen hőmérsékleten még az atommagot felépítő protonok és a neutronok is megolvadnak” – magyarázta Evans.

A kísérlet során forró, sűrű “leves” jött létre kvarkokból és gluonokból, a protonok és a neutronok építőköveiből. Ettől a kvark-gluon-plazmától remélik azt a tudósok, hogy többet megtudhatnak az erős kölcsönhatásról, a természet alapvető kölcsönhatásainak egyikéről, amely összetartja az atommagot.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mini ősrobbanások az LHC-ben (Index)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.