Tudomány

Az első legó az űrben

Az Endeavour űrsikló bébipolip, medveállatka és az Alfa Mágneses spektrométer mellett legót is szállít. A Nemzetközi Űrállomás asztronautája fogja összerakni.

Az első ember, aki legót fog építeni az űrben az űrhajósnő Cady Coleman lesz. A kedves hölgyet már ismerhetjük anyák napi köszöntőjéről, illetve zenei tehetségéről. Ugyanis április 12-én, Gagarin űrrepülésének évfordulóján űr fuvola-duettet játszott Ian Andersonnal, az egykori Jethro Tull rockegyüttes énekesével.

Coleman tehetségét most a legóépítésben próbálhatja ki, és nem csak a móka a kedvéréért, hanem hogy megmutassa a gyerkeknek, miként viselkednek a legó-modellek a súlytalanságban. Az űrhajósnő az apró műanyagdarabokból egyszerűbb “gépeket” szerel össze, és kísérleteket végez velük.

Ezután az eredményeket diákok és tanárjaik számára kommentárral mellékelve küldi vissza a Földre. A Földön eközben ugyanazokat a legómaketteket rakják össze, és ugyanazokat a kísérleteket próbálják ki rajtuk. Az akció végén a földi és az űrbéli kísérletek összehasonlítása következik.

És hogy miért nem vittek eddig legót az űrbe? Vélhetően anyagi okok miatt. Minden egyes gramm, ami teherként egy űrsiklón utazik óriási üzemanyag-költséggel jár.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet az első űrlegóról! (Gizmodo)
Űrlegó készletek (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik