Tudomány

Az utolsó orosz cár teáskészlete Szegeden

Administrator
Administrator

2011. 05. 17. 13:14

Az 1910-es években, a Romanov-család számára készült míves tűzzománc teáskészletet állítottak ki a szegedi Corner Galériában.
Korábban a témában:

Az értékes iparművészeti alkotásokat néhány hónapja egy régi cipős dobozban vitte be tulajdonosa fölbecsültetni.

A minta és a rendkívül aprólékos ötvösmunka alapján már az első pillantásra nyilvánvaló volt, hogy a három darabból álló teáskészlet és a tizenkét kanál egykor az orosz cári család számára is dolgozó műhelyek egyikében készült.

A műtárgyak történetének felderítése során kiderült, hogy az ezüst, belül aranyozott tűzzománc teáskészlet – a tea- és tejszínkiöntő, valamint a cukortartó – Marija Szemjonova keze munkáját dicséri, a tizenkét ezüst-arany tűzzománc teáskanalat pedig Fjodor Rückert készítette. A két ötvös mester a Fabergé-manufaktúrának is dolgozott.

Az iparművészeti remekek 1910 körül készülhettek, és ajándékozás révén kerültek a szegedi családhoz, akiknek egyik őse az utolsó cár, II. Miklós testvérének szolgálatában állt.

A galéria vezetője szerint a Budapesten restaurált műtárgyak pontos értékét nehéz meghatározni, az azonban bizonyosan állítható, hogy több tízmillió forint lehet. 2009-ben ugyanis Marija Szemjonova egy másik alkotása, egy kovs – kiöntő – 30 ezer dollárért kelt el egy aukción.

Az alkotásokat szigorú biztonsági intézkedések mellett szombatig, Szeged Napjáig láthatja a nagyközönség a galériában.

AJÁNLOTT LINKEK

Képek a teáskészletről (Szeged Ma)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.