Tudomány

Az utolsó orosz cár teáskészlete Szegeden

Az 1910-es években, a Romanov-család számára készült míves tűzzománc teáskészletet állítottak ki a szegedi Corner Galériában.

Az értékes iparművészeti alkotásokat néhány hónapja egy régi cipős dobozban vitte be tulajdonosa fölbecsültetni.

A minta és a rendkívül aprólékos ötvösmunka alapján már az első pillantásra nyilvánvaló volt, hogy a három darabból álló teáskészlet és a tizenkét kanál egykor az orosz cári család számára is dolgozó műhelyek egyikében készült.

A műtárgyak történetének felderítése során kiderült, hogy az ezüst, belül aranyozott tűzzománc teáskészlet – a tea- és tejszínkiöntő, valamint a cukortartó – Marija Szemjonova keze munkáját dicséri, a tizenkét ezüst-arany tűzzománc teáskanalat pedig Fjodor Rückert készítette. A két ötvös mester a Fabergé-manufaktúrának is dolgozott.

Az iparművészeti remekek 1910 körül készülhettek, és ajándékozás révén kerültek a szegedi családhoz, akiknek egyik őse az utolsó cár, II. Miklós testvérének szolgálatában állt.

A galéria vezetője szerint a Budapesten restaurált műtárgyak pontos értékét nehéz meghatározni, az azonban bizonyosan állítható, hogy több tízmillió forint lehet. 2009-ben ugyanis Marija Szemjonova egy másik alkotása, egy kovs – kiöntő – 30 ezer dollárért kelt el egy aukción.

Az alkotásokat szigorú biztonsági intézkedések mellett szombatig, Szeged Napjáig láthatja a nagyközönség a galériában.

AJÁNLOTT LINKEK

Képek a teáskészletről (Szeged Ma)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik