Tudomány

Újabb cári maradványok kerültek elő

Orosz régészek Arhangelszk közelében vélhetően VI. Iván földi maradványaira bukkantak.
Kapcsolódó cikkek

Jelenleg Arhangelszk közelében Holmogoriban végzik azokat az ásatásokat, ahol az új maradványok is előkerültek. A régészek feltélezése szerint VI. Iván holttestére bukkantak: ő volt az egyetlen Romanov-házhoz tartozó orosz cár, akinek a temetkezési helye mindeddig ismeretlen volt.

A feltárás során a régészek először egy szarkofágra bukkantak, s az abban lévő fiatalember lapockáján szúrt sebet találtak. Levéltári adatok bizonyítják, mely szerint VI. Ivánnal is hasonló sérülés végzett, így a holttest minden bizonnyal az egykori uralkodóé lehet.

Minden kétséget kizáró bizonyítékkal azonban csakis a genetikai vizsgálat szolgálhat. Mivel azonban VI. Iván testvérei Dániában nyugszanak, ehhez államközi tárgyalások szükségesek.

Ha a genetikai vizsgálatok eredményei is igazolják, hogy VI. Iván földi maradványairól van szó, akkor a Romanovok hagyományos temetkezési helyén, a szentpétervári Péter-Pál erődben kell végső nyugalomra helyezni.

VI. IVÁN RÖVID URALKODÁSA, RABSÁGA ÉS HALÁLA

VI. Iván Anna Leopoldovna 1740-ben született első fia volt. 1740-ben a cárnő megtette trónörökösnek azzal, hogy nagykorúságáig a szeretője, Ernst Johann von Biron legyen a régens.

Biron bukása után felesége lett a régens, s 1740-ben megtette generalisszimusznak. A régensnő ellen azonban Erzsébet, I. Péter lánya 1741-ben palotaforradalmat hajtott végre, és gyermekével együtt száműzte előbb Rigába, majd Holmogoriba. Iván édesanyja, Anna 27 éves korában, 1746-ban elhunyt.

Az alig egyéves trónörököst örökre elszakították családjától, előbb Holmogoriban, majd egy erődben magánzárkában tartották azzal, hogy ha menekülni próbál, meg kell ölni.

Nagy Katalin idején, 1764-ben megpróbálták kiszabadítani, s őrei valóban megölték, majd ismeretlen helyen temették el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik