Tudomány

Drágán kelt el a Romanovok levelezése

A kikiáltási ár többszöröséért cseréltek gazdát az utolsó orosz uralkodói család levelei, sürgönyei, fényképei és képeslapjai.

A jövendő orosz cár, II. Miklós és édesanyja húsz sürgönyét a remélt 300-500 frank – 63-106 ezer forint helyett – 22 ezer svájci frankért – 4,67 millió forintért – kelt el a Hotel des Vendes aukciósház keddi árverésén.

Az uralkodó cigarettatárcája 27 ezer svájci frankért – 5,7 millió forintért – lelt új gazdára, a Mihály nagyherceg monogramjával díszített kilenc menükártyát 6000 svájci frankért, azaz majd 1,3 millió forintért árverezték el.

“Nagyon elégedettek vagyunk az eredményekkel, amelyek azt bizonyítják, hogy a Romanovok iránt mindmáig nagy az érdeklődés” – nyilatkozta Bernard Piguet, az árverési ház szakértője.

A levelek címzettje Ferdinand Thormeyer, Genf Carouge negyedének a lakója, akit 1886-ban, 28 éves korában neveztek ki III. Sándor orosz cár gyermekeinek franciatanítójává. Thormeyer 1899-ig maradt a cári családdal, ám élete végéig szoros kapcsolatokat ápolt egykori tanítványaival.

“A levelekből kitűnik, hogy mindig támogatta őket, mindig akadt egy jó szava, egy jó tanácsa számukra” – nyilatkozta Christina Robinson, az aukciósház szakértője, aki szerint a levelek betekintést engednek a cári család tagjainak mindennapjaiba, általuk megismerhető úgy a forradalom előtti életük, ahogy a száműzetésben töltött évek.

Ferdinand Thormeyer 1944-ben, gyermektelenül hunyt el. A páratlan dokumentumok akkor kerültek napvilágra, amikor örököse nekiállt kitakarítani a ház manzárdszobáját, s elvitt az aukciósházba néhány tárgyat, valamint 20 levelet, amelyek bizonyos Olga Kulikovszkajától származtak. A szakértők felismerték, hogy ez Olga nagyhercegnő asszonyneve, s megkérdezték az eladót, hogy nincsenek-e más levelek.

“Az eladó további 500 levéllel keresett meg minket, ám ahogy olvastuk őket, rájöttünk, hogy a levelezés hiányos” – magyarázta Christina Robinson. A teljes levelezés végül egy porlepte utazótáskából került elő.

György halálát 1899-ben egy baleset okozta. Fivérét, Mihályt az 1917-es forradalom során ölték meg, II. Mikóst feleségével, négy lányával, fiával Alekszejjel és néhány szolgával 1918 júliusában végezték ki Jekatyerinburgban. Kszenyija és Olga száműzetésben hunyt el 1960-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik