Tudomány

Árverés alatt a Romanov-levelek

Kalapács alá kerül Genfben mintegy kétezer levél, képeslap és fénykép, amelyet II. Mikós cár testvérei küldtek svájci házitanítójuknak.

A cár öccsei, György és Mihály, valamint lánytestvérei, Xénia és Olga Ferdinand Thormeyerrel folytatott levelezése korábban nem került nyilvánosság elé.

Az 1881-től 1959-ig terjedő időszakból származó levelek “bensőséges hangvételű dokumentumok”.

Rávilágítanak a Romanov-ház életének részleteire, a cár testvéreinek gyermekkorára, az utazásokra, és a száműzetésben töltött évekről is beszámolnak.

“A család egy kissé távol állt a valóságtól. Szerették Oroszországot, de sejtelmük sem volt róla milyen változásokon megy át” – fejtegette Piguet.

György halálát 1899-ben egy baleset okozta. Fivérét, Mihályt az 1917-es forradalom során ölték meg, a cárt pedig egy évvel később végezték ki. Xénia és Olga száműzetésben hunyt el 1960-ban.

A 45 tételben kalapács alá kerülő gyűjtemény összértékét 70-100 ezer svájci frankra – 15-21 millió forintra – becsülték. Az aukciós ház annak a reményének adott hangot, hogy a tételeket egy magángyűjtő veszi meg, így a történelmi dokumentumok együtt maradhatnak.

A becses levelezést a közelmúltban találták meg a Thormeyer-örökösök egy porlepte utazóláda mélyén.

FERDINAND THORMEYER

Thormeyer 1876-ban 18 esztendősen utazott Oroszországba, és tíz évvel később kezdte franciára és irodalomra tanítani a Romanov-gyerekeket. A későbbi cárt három évig oktatta, testvéreinek pedig 1899-ig volt a házitanítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik