Tudomány

Május 16-án kilövik az Endeavour űrsiklót

Az amerikai űrkutatási hivatal dolgozói egész biztosak abban, hogy már nincs probléma a géppel és az elektronikával sem.

Az Endeavour egy olyan, csaknem kétmilliárd dollár értékű kísérleti berendezést szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri.

Az utolsó útjára induló űrrepülőgép startját eredetileg április 29-re tervezték, de közel négy órával a start előtt elektronikai meghibásodást észleltek, ezért leállították a visszaszámlálást. Az elmúlt hétvégén kicserélték a hibás alkatrészt, továbbá az elektromos vezetékeket, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a vezeték esetleg zárlatos volt.

“Ellenőriztük és kifacsartuk az egész rendszert. Most már egészen biztosak vagyunk abban, hogy nincs már probléma a géppel, és az elektronikával sem” – mondta hétfőn Mike Moses, aki a NASA űrsiklók indítását irányító csoportját felügyeli.

Az eredetileg tervezett, április 29-i startnál a floridai Kennedy Űrközpontban jelen lett volna Barack Obama amerikai elnök és családja, valamint a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, a lábadozó Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő. Az Endeavournek ez lesz a 25-ik, egyben az utolsó útja, amelyet kéthetesre terveznek. Az űrsikló legénységének négy űrsétát kell majd végrehajtania.

AJÁNLOTT LINKEK:

Elhalasztották az Endeavour startját (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik